Nebbiolo Wines -
Nye viner fra 7.juli 2021

Domaine des Rouges Queues 

 

Vi er stolte over å kunne presentere vår første Burgund-produsent på BU-slippet den 7 juli.

 

Domaine des Rouges-Queues ble startet av ekteparet Isabelle og Jean Yves Vantey i 1990. Gården ligger i Sampigny-lès-Maranges helt sør i Côte de Beaune i Burgund. De har vinmarker både i Maranges og Santenay og vinene viser et distinkt jordsmonn og et veldig godt håndtverk. Alle vinene har sterk karakter, fylde og energi, og som klassisk burgundprodusent lager de viner på Chardonnay og Pinot Noir, i tillegg til Aligotè og Gamay.

Helt siden 2008 har de vært sertifisert av Demeter og arbeidet i vinmarkene og i vinkjelleren følger klare biodynamiske prinsipper. I vinmarken blir det brukt kun hest og kjerre til ploging og ingen maskiner. I kjelleren blir fermenteringen utført i store åpne fat uten tilsetning av gjær og ingen temperaturkontroll. Etter fermentering får vinene 10-12 måneder på store brukte fat hvor de ligger på bunnfall (“sur lie”). Etter racking blir bunnfallet ført tilbake til de hvite vinene før flasking, en metode brukt for å gi mer fedme og struktur i vinene. Ved flasking tilsettes det i enkelte årganger minimale mengder med svovel.

Som så mange andre produsenter i Burgund jobber de med mange små parseller. Maranges Blanc kommer fra imponerende bitte lille 0,085 hektar!

Hver av disse små parsellene blir viet fullstendig til sin karakter og det arbeides mot at hver av disse små parsellene skal få uttrykke sitt eget unike terroir.

Isabelle Vantey beskriver det å lage viner med tydelig terroir som enkelt. Eller som hun forklarer det energisk; “ i vinmarkene gjør vi arbeidet som gir oss en balansert og harmonisk innhøsting. Etter det gjør vi så lite som mulig, og gir de forskjellige vinene muligheten til å vise sitt sanne terroir. Vi ønsker å lage ærlige viner som kun reflekterer og viser ærlighet i forholdet til arbeidet vårt samt årgang og det gitte terroir”.

Vi lanserer fire viner fra Domaine des Rouges Queues. 

-Hautes Cotes de Beuane, rouge

-Hautes Cotes de Beaune, blanc

-Santenay Blanc

-Maranges Blanc

Klassisk og naturlig

 

 

 

 

Bestill vinene her

Grawü 

Navnet Grawü er en kombinasjon av ekteparet Leila Grasseli og Dominic Würth sine etternavn. Ekteparet har slått seg ned i naturskjønne Merano som ligger i Alto-Adige rett ved Dolomittene i Italia. Etter flere år som omreisende vinmaker hadde Dominic jobbet i Bordeaux, Toscana og Sveits, og ønsket om å slå seg ned permanent et sted hvor han kunne lage vin fra egne vinmarker gjorde at ekteparet til slutt bestemte seg for Alto-Adige (syd-Tirol). Det er ifølge Dominic perfekt for det tysk-italienske paret da Alto-Adige er tospråklig med nettopp tysk og italiensk som offisielle språk.

Deres første årgang kom i 2017, og allerede i 2018 fikk de biodynamisk sertifisering.

I tillegg til vinmarker i Merano har de også flere små parseller mellom byene Bolzano og Trento. Her dyrker de Chardonnay, Pinot Grigio og Pinot Nero i vinmarker som ligger i høyde fra 400-800 moh. Jordsmonnet er steinete morenejord som består av granitt, vulkanske sedimenter og kalk.

Dominic ønsker å lage så rene og ærlige viner som mulig, og det lykkes han veldig godt med. Kombinasjonen av kjølig klima og noen få dager skallkontakt på de hvite vinene, gir viner med perfekt balanse mellom syre, modning og skallfedme. Kun nøytrale fat blir brukt hvor de hvite ligger ett år mens Pinot Nero får to års lagring på store, brukte eiekfat. Vinene er ufiltrerte og lavsvovlet og viser tydelig terroir av mineralrik jord og fjell.

Vi lanserer tre viner fra Grawü. 

-Chardonnay, mineralsk og crispy. En fin kombinasjon av direktepresset druer og tre dager skallkontakt

-Pinot Grigio, elegant og frisk. Fem dager skallkontakt

-Pinot Nero, eleganse og røde bær

Hvis du noen gang har lurt på hvordan “flytende fjell” smaker er dette sjansen...

 

 

 

BESTILL VINENE HER

Bruno Giacometto

 

Bruno Giacometto er ingen ny produsent for oss, han er tvert i mot en av de vi har hatt lengst i porteføljen vår!

I Caluso i Piemonte, ved foten av alpene, holder Bruno fortet.

Han arvet gården av sin far i 2001 og lager viner i den klassiske, canavesiske stilen. Han har i dag ca 6 hektar med vinmark og lager rundt 25000 flasker i året. Vi er så heldige å få en god del av de til Norge.

Caluso har gjort seg mest kjent for druen Erbaluce, en grønn druesort som lager veldig aromatiske viner med naturlig høy syre. Bruno lager sin under Erbaluce di Caluso DOCG  appelasjonen vinene hans er et fantastisk eksempel på hva denne druen kan bli til i de rette hender.

I Caluso er det også en lang tradisjon for å bruke Erbaluce til å lage søte viner i passito-stil. Passito innebærer at druene tørkes på tørkeloft etter innhøsting. Deretter lagres de lenge på eikefat, opptil 6 år, før de flaskes. Resultatet blir en dyp farget vin med høyt sukkerinnhold og høy syre med distinkte aromaer av nøtter, mandler og tropisk frukt. Erbaluce Passito 2009

Erbaluce Autocton er den tørre utgaven av Erbaluce. Bruno bruker 4-5 kryomaserasjon før fermenteringen, noe som gir en veldig fruktig stil og et tett og konsentert aromabilde.

Canavese Nebbiolo 2013 er en spenstig og frisk nebbiolo med klassiske rødbærstoner samt slepne tanniner. Dette er en flott og vellagret nebbiolo i en veldig bra årgang og en god mulighet til å prøve nebbiolo med alder uten å tømme lommeboka

Nytt av året er Canavese Rosato 2020. Denne rosevinen er en blend på tre druer; Nebbiolo, Barbera og den lokale varianter Neretto di Bairo. En frisk og rødbærsdrevet rosè, men også med med litt struktur og dybde, noe som gjør den perfekt som matvin til sommermaten.

Bruno jobber helt etter biodynamiske prinsipper og han er sertifisert fra 2018.

 

 

 

 

 

BESTILL VINENE HER